Christmas Panna Cotta Recipe (Vegan Friendly)

Już jutro Wigilia, ale zapewne jeszcze nie wszyscy z Was mają pełen komplet dań na wieczorną ucztę 😉  To już ten czas, kiedy pustki na stole musimy zapełnić mało skomplikowanymi daniami nie wymagającymi zbyt dużego nakładu czasu, z artykułów, które mamy pod ręką lub znajdziemy je w osiedlowym sklepie. Ostatnio dzięki mojej mamie odkryłam jak zrobić pyszną domową panna cotte w ekspresowym czasie, idealnie nadająca się nie tylko na święta, ale również jako słodki dodatek na każdą imprezę! Jeśli należycie do tej grupy osób, która wieczór i jutrzejszy poranek jeszcze spędza w kuchni, mam dla Was coś co na pewno Wam się spodoba 🙂
Christmas Panna Cotta Recipe
Panna cotta to jeden z bardziej popularnych włoskich deserów, wyglądem do złudzenia przypomina śmietankową galaretkę. Uwielbiam ją nie tylko za pyszny smak, ale również za uniwersalność – pasuje idealnie niemalże z każdymi owocami, od sezonowych po mrożone, a także w połączeniu z innymi słodkościami jak czekolada, kruszone ciastka, czy użyte w dzisiejszym przepisie – sezamki.
Doskonale wiadomo, że w prawie każdym towarzystwie znajdzie się osoba, która preferuje kuchnię wegańską, dlatego przygotowałam dla Was również wersję z zamiennikami dla tej właśnie grupy osób. Domowa panna cotta, zarówno w wersji ze śmietaną jak i bez, jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, potrzebujemy do niej składników, które znajdziemy w każdym markecie lub sklepie ze zdrową żywnością. Chociaż tradycyjnie przygotowuje się ją na talerzu, ja wybrałam do niej mini słoiczki do deserów, dzięki czemu możemy przygotować ją w mniejszych porcjach i urozmaicić w inne niż zamieszczone w przepisie dodatki, np. mus z malin, czekoladę, czy kruszone ciastka.
Do wykonania deseru potrzebujemy:
    • śmietana w kartoniku 30% (500ml) lub mleko sojowe/migdałowe
    • 1 łyżka żelatyny lub 1 łyżka agaru, opcjonalnie kilka łyżek ziaren chia (w zależności od tego jak będą one zagęszczać mleko)
    • 5 łyżeczek cukru/cukru waniliowego
    •  wanilia do smaku
    • bita śmietana Śnieżka w proszku do ubijania z mlekiem (według przepisu na opakowaniu) lub puszka mleka kokosowego (do ubicia z cukrem pudrem)
  • mandarynki i rurki kakaowe do dekoracji
Przygotowanie:
1. Śmietanę należy zagotować na małym ogniu lub w mikrofalówce, a następnie odstawić i dodać żelatynę (opcjonalnie można namoczyć ją uprzednio w wodzie), cukier oraz wanilię ciągle energicznie mieszając do zgęstnienia (podobnie należy postąpić w przypadku wersji vegan)
2. Gotową mieszankę rozlać do miseczek/słoiczków i schłodzić w lodówce ok. 30-60 min (w zależności od wielkości naczynia)
3. Bitą śmietanę w proszku ubić z mlekiem według przepisu na opakowaniu. W wersji wegańskiej mleko kokosowe należy schłodzić przez minimum 24h w lodówce, a następnie po odlaniu wody ubić  z 2-3 łyżkami cukru pudru
4. Po zastygnięciu desery udekorować bitą śmietaną i innymi dodatkami (w moim przypadku były do mandarynki schowane pod pierzynką z bitej śmietany, rurka z kakaowym kremem i rozkruszone sezamki na sam szczyt) i odstawić do lodówki do czasu przybycia gości 🙂
Co myślicie o takim przepisie na tradycyjnym jak i wegański deser panna cotta? Wykorzystacie go w ciągu najbliższych dni? A może będzie to pomysł na urozmaicenie sylwestrowej imprezy? 😉
Smacznego i Wesoły Świąt!
Share

19 thoughts on “Christmas Panna Cotta Recipe (Vegan Friendly)

  1. Mniam, przepysznie to zaprezentowałaś! 🙂
    Pomimo diety i ograniczeń w kwestii słodkości choć raz skorzystam z przepisu i zrobię sobie prawdziwą ucztę.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

Dodaj komentarz!