Zdrowe odżywianie w ostatnim czasie jest nie tylko modne, ale i wręcz konieczne. W dzisiejszych czasach szkodliwe substancje czy konserwanty i barwniki znajdziemy niemal we wszystkich produktach, dlatego tym bardziej powinniśmy zwracać uwagę na skład tego co jemy i starać się minimalizować spożycie zbędnych dla naszego organizmu substancji lub chociaż wzbogacać go o witaminy i minerały i oczyszczać. Dziś mam dla Was przepis na śniadanie bogate przede wszystkim w kwasy omega, wapń i błonnik, ale jednocześnie idealne dla osób, które uwielbiają słodkie przekąski na rozpoczęcie dnia.
Nasiona Chia już niejednokrotnie pojawiały się w przepisach na moim blogu, pudding ten jest uniwersalny – możemy go podać na wiele sposobów, na różne okazje i kiedy tylko mamy ochotę. Nasiona pęcznieją dosyć szybko (chociaż najlepiej zostawić je nawet na kilka godzin w lodówce), do wielu przepisów (np. na naleśniki, o którym pisałam TUTAJ) ten właśnie „żel” sprawdza się świetnie zamiast jajek. Pudding jest też bardzo lekki i jednocześnie sycący. Nie dodawałam do niego nic więcej niż mleko i nasiona. Oczywiście wedle uznania możecie dodać tutaj również miód, jednak mi zdecydowanie odpowiada taka prosta wersja z ewentualnym dodatkiem owoców 🙂 Obecnie w dalszym ciągu możemy kupić w sklepach borówki w okazyjnej cenie, a ja osobiście je uwielbiam, dlatego postanowiłam właśnie te owoce wykorzystać w przepisie. Garść borówek lekko zblendowałam z małą ilością mleka i umieściłam na wierzchu puddingu.
Pudding to jednak nie wszystko, postanowiłam zrobić też pyszne, kruche, dietetyczne ciasteczka – bez dodatku cukru! Zamiast niego postawiłam na ksylitol, zdrowszy zamiennik pozyskiwany z drewna brzozowego. Jest bezpieczny dla diabetyków, a co lepsze pomaga wyeliminować bakterie i drożdżaki z jamy ustnej! „Cukier” ideał… 😉 Co prawda nie wyeliminowałam do końca mąki, jednak dzięki połączeniu z otrębami wzbogaciłam je o m.in. błonnik, magnez i cynk.
Składniki:
· 2 szklanki mąki
· 1 szklanka otrąb owsianych
· 4 łyżki stewii lub ksylitolu
· 2 łyżki oleju kokosowego
· 1 łyżka wiórek kokosowych
· 50ml mleka
· 1 jajko
· opcjonalnie: łyżeczka nasion chia/błonnika jabłkowego itp.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą ręcznie aż ciasto przestanie się kleić. Następnie rozwałkowujemy ciasto na wybraną przez nas grubość, wycinamy wzory i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w zależności od grubości, ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Ja swoje ciasto przed pieczeniem wsadziłam jeszcze na ok. godzinę do zamrażalnika w celu schłodzenia. Dlaczego? Otóż w mojej kuchni niedawno zawitało „trzech muszkieterów” 😉 A dokładniej – piękne tłoczone wałki od MY GIFT DNA! Mimo, że od jakiegoś czasu zaczęłam stawiać na minimalizm, to przy wypiekach w dalszym ciągu uwielbiam mnogość cukierkowych ozdób, kształtów i wzorków.
Do mojej kuchni trafił zestaw trzech malutkich wałków Details, który zauroczył mnie kwiecistymi i ludowymi motywami. Przed użyciem bardzo ważne jest zaimpregnować wałek przy pomocy ręcznika papierowego nasączonego olejem – dzięki temu oszczędzimy sobie wielogodzinnego dłubania kawałków ciasta z drobnych wzorków 😉
Wałki są bardzo solidnie wykonane z idealnie gładkiego drewna bukowego. Wydrążone wzorki są równie idealnie gładkie, nie miałam problemu z zapchaniem się ich ciastem. Z efektu, który uzyskałam na ciasteczkach byłam również zadowolona. Wałki spisały się świetnie, chociaż jak wiadomo – ciasto w piekarniku zaczyna żyć własnym życiem i wzory nieco się zniekształciły 😉 Następnym razem planuję użyć ich do masy cukrowej – efekt z pewnością będzie nieziemski! Jak możemy przeczytać na stronie produktu, wałki świetnie sprawdzą się też do masy marcepanowej, a nawet do wykonywania zdobień na glinie.
W asortymencie sklepu znajdziemy także wiele innych wałków w zestawach jak i pojedyncze, m.in. wałki z motywami świątecznymi, zwierzęcymi i geometrycznymi. Wszystkie znajdziecie TUTAJ. MY GIFT DNA oferuje także wałki z własnym grawerem. Idealny pomysł na świąteczny lub urodzinowy prezent!
Mam nadzieję, że moja śniadaniowa propozycja Wam się spodobała i wypróbujecie przepisu na te przepyszne ciasteczka 🙂 Koniecznie dajcie znać jak je oceniacie!
pychotka! uwielbiam nasiona chia <3 a twoja sniadaniowa propozcyja to oczywiscie ze 10/10 😉 czekam na wiecej 🙂
nowy post <3
https://justemsi.blogspot.com/2017/09/sweet-dreams.html
Super przepisik szkoda tylko ze mam uczulenie na kokosa 🙁
riwlawn.blogspot.com
Mój blog
That looks so delicious. Wow!
https://styledwithamanda.blogspot.com/
Sam wygląd przekonuje *.*
Wyglądają przepysznie
https://mylifeiswonderful9.blogspot.com/
Ja uwielbiam pudding chia! Te wałki to super pomysł, buziaki Natalia z bloga nati-jest-fit.blogspot.com
I used to make cookies some time ago – thank you for that sweet memories)
I`m following your blog with a great pleasure in Google+ and GFC
Follow back? Sunny Eri: beauty experience
Aaaa przepysznosci 😉 🙂 pozdrawiam i zapraszam 🙂
Ale smakołyki!
http://www.flarri.com
Te ciasteczka wyglądają przepysznie! Bardzo podobają mi się te wałki we wzorki, muszę się w takie zaopatrzyć. Puding z nasion chia to rewelacja, idealny na szybkie i pyszne śniadanie 🙂
pozdrawiam,
ann-aspiration
Healthy and delicious!
xx Elisa
Francine's Place | DIY & Lifestyle Blog
I like those rolling pins. 🙂
P&P style ♡ ☯ ☮ — DIY — fashion — and more — ☮ ☯ ♡
Te ciastka muszą być przepyszne! Świetny blog. Będę wpadać.
http://cravean.blogspot.com
Great post!! The photos are lovely. 🙂
Florals&Smiles
Interesujące. Lubie testować nowe przepisy więc chętnie sprawdzę także ten. 🙂
http://www.storyofbear.blogspot.com
Wyglada bardzo apetycznie 🙂
Wow, te wałki są prześliczne. Może kiedyś sama spróbuję upiec takie ciasteczka. 😉
meganeuraa.blogspot.com
Gdybym miał okazję zjeść to bym od razu spróbował.
Pozdrawiami dzięki za komentarz:
http://mytruetherapy.blogspot.com/2017/09/recenzja-filmu-piraci-z-karaibow-zemsta.html
Świetny przepis na pewno wypróbuje ;*
http://xthy.blogspot.com/
Musze mieć te wałaki , super efekt. Już robiłam kiedyś podobne ciasteczka. Są pyszne : )
Nigdy nie próbowałam nasion chia ale zawsze chciałam więc może pora wypróbować coś takiego ? 🙂 Przepis super, prezentuje się to smakowicie!
https://uglyographyy.blogspot.com/
Słodki Jezu! Jak to przepysznie wygląda! Kobieto, staję się przez Ciebie głodna! 😀
deathbeds19.blogspot.com
Ciasteczka wyglądają pysznie, a ten wzór dodaje im uroku 😀 Przepis bardzo fajny i może jak następnym razem będę coś piec to go wykorzystam 🙂
Pozdrawiam
Magymany.blogspot.com
Niestety mało kto zwraca uwagę na skład w produktach, a to źle! Bo tak jak sama piszesz roi się tam od barwników i szkodliwych substancji.
Nasiona Chia ostatnio są bardzo popularne. Jestem ciekawa czy wpadłyby w moje gusta 😉
Te wałki są fantastyczne! Mają piękne wzory i można dzięki nim uzyskać naprawdę ciekawy efekt 🙂
Pyszności!
Wiele razy słyszałam o nasionach chia i moja przyjaciółka zawsze je zajada, jak gdzieś można dostać od razu to zamawia. Muszę kiedyś taki deserek spróbować, bo moda na zdrowe odżywianie powinna w jakimś stopniu zagościć także u mnie.
wiktoriazuk.blogspot.com/
amazing post.
follow back?
misseslandy.blogspot.com
Mój chłopak jest cukiernikiem to mi na pewno takie ciasteczka zrobi <3
Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/09/bordowy-set-od-zafulcom.html
Na takie śniadania aż chce się wstawać, te wałki przepiękne 🙂
Znudziły mi się trochę owsianki na śniadanie, dzięki za inspirację! Już wiem co będę jadła jutro rano 😉
wyglądają apetycznie, a te wałki mają super wzorki
ja kiedyś bardzo często robiłam ciasteczka owsiane
/MAGSAILE/
fajny przepis. ja lubię śniadania na słodko. a te ciasteczka są super. jak zrobię więcej, to będę mieć na kilka dni do jogurty. treściwiej i zdrowo.
Połączenie jedzenia puddingu z ciastkami to świetny pomysł. 😉 Wszystko prezentuje się smakowicie, jeszcze te wzorki!
Pozdrawiam 😀
unambitious33.blogspot.com
Uwielbiam zdrowe i słodkie śniadania <3 pudding chia dość często u mnie gości. Wypróbowałam też wersję bardziej "ekonomiczną", z siemienia lnianego – też dobra! Pozdrawiam 🙂
http://takietrampki.blogspot.com.es/
Ciasteczka wygladaja przepysznie!:)
Wałki są genialne! Już je pokochałam <3
Jejciu! Wszystko wygląda przesmacznie! A wałki przepiękne – super, że zostawiają takie delikatne wzorki na cieście. Ech, muszę się zebrać, żeby coś potworzyć w kuchni, bo ostatnio straciłam na to energię i zapał. ;(
PS Gdzieś wyczytałam, nie wiem gdzie, że nasiona chia wcale nie są tak zdrowe, jak się o nich mówi. 😉
To śniadanie wygląda bardzo dobrze 🙂
******************************************
ZAPRASZAM DO SIEBIE NA NOWY POST!
MOGŁABYM PROSIĆ O JEDEN DŁUŻSZY KLIK? Z GÓRY DZIĘKUJE 🙂
*KLIK*
Pychota! Ja się staram zwracać uwagę na to co jem, ostatnio wyeliminowałam gluten ze swojej diety
Mój blog – VESTYLISH
ciekawy przepis, bardzo fajny ten wałek ze wzorkami 😀
pozdrawiam, tysiatestuje.blogspot.de
Super przepis, zachęcające zdjęcia. Przepiękne wałki! Jeszcze takich nie widziałam 🙂 Pozdrawiam
https://stylanny.blogspot.com
Nie przepadam za gotowaniem, ale to wygląda tak apetycznie, że zmusiłabym się do zrobienia tego 🙂 wałki są piękne <3
Nie przepadam za gotowaniem, ale to wygląda tak apetycznie, że zmusiłabym się do zrobienia tego 🙂 wałki są piękne <3
Marny ze mnie kucharz, nie lubię spędzać czasu w kuchni. Za to te wałki wyglądają super! 🙂
Zapraszam! http://www.zuzu-zuzannaxx.blogspot.com
narobiłaś mi smaka na te ciasteczka 🙂 chętnie wypróbuję 🙂
Amazing ideas 🙂 kiss
http://denimakeup95.blogspot.it
Te wałki wyglądają genialnie!
Ja słodkich śniadań nie lubię, ale ten pudding z nasion chia bardzo mnie ciekawi i chodzi za mną już od dłuższego czasu 😀 Te wałeczki gdzieś już kiedyś widziałam, są mega urocze! 🙂
Te wałki są świetne! Chętnie taki bym wypróbowała 🙂