Healthy Breakfast Ideas – Chia Seed Pudding & Sugar Free Coconut Cookies

Zdrowe odżywianie w ostatnim czasie jest nie tylko modne, ale i wręcz konieczne. W dzisiejszych czasach szkodliwe substancje czy konserwanty i barwniki znajdziemy niemal we wszystkich produktach, dlatego tym bardziej powinniśmy zwracać uwagę na skład tego co jemy i starać się minimalizować spożycie zbędnych dla naszego organizmu substancji lub chociaż wzbogacać go o witaminy i minerały i oczyszczać. Dziś mam dla Was przepis na śniadanie bogate przede wszystkim w kwasy omega, wapń i błonnik, ale jednocześnie idealne dla osób, które uwielbiają słodkie przekąski na rozpoczęcie dnia.

Nasiona Chia już niejednokrotnie pojawiały się w przepisach na moim blogu, pudding ten jest uniwersalny – możemy go podać na wiele sposobów, na różne okazje i kiedy tylko mamy ochotę. Nasiona pęcznieją dosyć szybko (chociaż najlepiej zostawić je nawet na kilka godzin w lodówce), do wielu przepisów (np. na naleśniki, o którym pisałam TUTAJ) ten właśnie „żel” sprawdza się świetnie zamiast jajek. Pudding jest też bardzo lekki i jednocześnie sycący. Nie dodawałam do niego nic więcej niż mleko i nasiona. Oczywiście wedle uznania możecie dodać tutaj również miód, jednak mi zdecydowanie odpowiada taka prosta wersja z ewentualnym dodatkiem owoców 🙂 Obecnie w dalszym ciągu możemy kupić w sklepach borówki w okazyjnej cenie, a ja osobiście je uwielbiam, dlatego postanowiłam właśnie te owoce wykorzystać w przepisie. Garść borówek lekko zblendowałam z małą ilością mleka i umieściłam na wierzchu puddingu. 
Pudding to jednak nie wszystko, postanowiłam zrobić też pyszne, kruche, dietetyczne ciasteczka – bez dodatku cukru! Zamiast niego postawiłam na ksylitol, zdrowszy zamiennik pozyskiwany z drewna brzozowego. Jest bezpieczny dla diabetyków, a co lepsze pomaga wyeliminować bakterie i drożdżaki z jamy ustnej! „Cukier” ideał… 😉  Co prawda nie wyeliminowałam do końca mąki, jednak dzięki połączeniu z otrębami wzbogaciłam je o m.in. błonnik, magnez i cynk.
Składniki:
· 2 szklanki mąki
·  1 szklanka otrąb owsianych
·  4 łyżki stewii lub ksylitolu
·  2 łyżki oleju kokosowego
·  1 łyżka wiórek kokosowych
·  50ml mleka
· 1 jajko
· opcjonalnie: łyżeczka nasion chia/błonnika jabłkowego itp.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą ręcznie aż ciasto przestanie się kleić. Następnie rozwałkowujemy ciasto na wybraną przez nas grubość, wycinamy wzory i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w zależności od grubości, ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Ja swoje ciasto przed pieczeniem wsadziłam jeszcze na ok. godzinę do zamrażalnika w celu schłodzenia. Dlaczego? Otóż w mojej kuchni niedawno zawitało „trzech muszkieterów” 😉 A dokładniej – piękne tłoczone wałki od MY GIFT DNA! Mimo, że od jakiegoś czasu zaczęłam stawiać na minimalizm, to przy wypiekach w dalszym ciągu uwielbiam mnogość cukierkowych ozdób, kształtów i wzorków. 
Do mojej kuchni trafił zestaw trzech malutkich wałków Details, który zauroczył mnie kwiecistymi i ludowymi motywami. Przed użyciem bardzo ważne jest zaimpregnować wałek przy pomocy ręcznika papierowego nasączonego olejem – dzięki temu oszczędzimy sobie wielogodzinnego dłubania kawałków ciasta z drobnych wzorków 😉
Wałki są bardzo solidnie wykonane z idealnie gładkiego drewna bukowego. Wydrążone wzorki są równie idealnie gładkie, nie miałam problemu z zapchaniem się ich ciastem. Z efektu, który uzyskałam na ciasteczkach byłam również zadowolona. Wałki spisały się świetnie, chociaż jak wiadomo – ciasto w piekarniku zaczyna żyć własnym życiem i wzory nieco się zniekształciły 😉 Następnym razem planuję użyć ich do masy cukrowej – efekt z pewnością będzie nieziemski! Jak możemy przeczytać na stronie produktu, wałki świetnie sprawdzą się też do masy marcepanowej, a nawet do wykonywania zdobień na glinie.
W asortymencie sklepu znajdziemy także wiele innych wałków w zestawach jak i pojedyncze, m.in. wałki z motywami świątecznymi, zwierzęcymi i geometrycznymi. Wszystkie znajdziecie TUTAJ. MY GIFT DNA oferuje także wałki z własnym grawerem. Idealny pomysł na świąteczny lub urodzinowy prezent!

Mam nadzieję, że moja śniadaniowa propozycja Wam się spodobała i wypróbujecie przepisu na te przepyszne ciasteczka 🙂 Koniecznie dajcie znać jak je oceniacie!
Share

48 thoughts on “Healthy Breakfast Ideas – Chia Seed Pudding & Sugar Free Coconut Cookies

  1. Niestety mało kto zwraca uwagę na skład w produktach, a to źle! Bo tak jak sama piszesz roi się tam od barwników i szkodliwych substancji.
    Nasiona Chia ostatnio są bardzo popularne. Jestem ciekawa czy wpadłyby w moje gusta 😉
    Te wałki są fantastyczne! Mają piękne wzory i można dzięki nim uzyskać naprawdę ciekawy efekt 🙂
    Pyszności!

  2. Wiele razy słyszałam o nasionach chia i moja przyjaciółka zawsze je zajada, jak gdzieś można dostać od razu to zamawia. Muszę kiedyś taki deserek spróbować, bo moda na zdrowe odżywianie powinna w jakimś stopniu zagościć także u mnie.
    wiktoriazuk.blogspot.com/

  3. Jejciu! Wszystko wygląda przesmacznie! A wałki przepiękne – super, że zostawiają takie delikatne wzorki na cieście. Ech, muszę się zebrać, żeby coś potworzyć w kuchni, bo ostatnio straciłam na to energię i zapał. ;(
    PS Gdzieś wyczytałam, nie wiem gdzie, że nasiona chia wcale nie są tak zdrowe, jak się o nich mówi. 😉

  4. Ja słodkich śniadań nie lubię, ale ten pudding z nasion chia bardzo mnie ciekawi i chodzi za mną już od dłuższego czasu 😀 Te wałeczki gdzieś już kiedyś widziałam, są mega urocze! 🙂

Dodaj komentarz!