Yeast Croissants with Marmalade

Kto nie uwielbia ciasteczek z nadzieniem? Dziś przygotowałam dla was pyszny przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą. Wykonane według przepisu mojej babci, które wychodzą wyśmienicie! Malutkie rogaliki idealne na deser do kawy czy z kakao. Będą świetnym pomysłem na wizytę niezapowiedzianych gości!

POLUB MÓJ BLOG NA FACEBOOKU!

Do wykonania ciasta potrzebujemy:
  • pół kostki drożdży
  • szklanka mleka (nie zimnego)
  • ok. 1 kg mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • słoiczek marmolady (ja użyłam śliwkowej)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Do przyozdobienia rogalików potrzebujemy:
  • jajko do posmarowania
  • cukier lub wiórki kokosowe
Jak wykonać ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże łączymy z mlekiem, po czym dodajemy cukier i mieszamy z mąką. Odstawiamy na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej aż ciasto nieco nam urośnie.
Po wyrośnięciu ciasta dodajemy pozostałe składniki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto powinno mieć przynajmniej dwukrotnie większą objętość. 
Po odczekaniu wyrabiamy ciasto ręcznie i wycinamy z niego trójkąty. Nakładamy marmoladę, zawijamy
Tak przygotowane rogaliki smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem lub płatkami  wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 minut na 200 stopni.
Smacznego!
____________________________________

BĘDĘ OGROMNIE WDZIĘCZNA ZA GŁOSY NA MÓJ BLOG W KONKURSIE NA BLOG ROKU!
DOCHÓD Z SMS ZOSTANIE PRZEZNACZONY NA FUNDACJĘ DZIECI NICZYJE 🙂

GŁOSUJESZ I POMAGASZ! SZCZEGÓŁY TUTAJ:
http://www.blogroku.pl/2014/kategorie/spiked-soul,ag3,blog.html
Share

38 thoughts on “Yeast Croissants with Marmalade

  1. Jeśli smakują tak jak wyglądają, to zabieram się do pracy. Jakoś ciasto drożdżowe jest moim popisowym ciastem, czego nie powiem o biszkopcie 😀

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie również

    cooolhunter.blogspot.com

    PS. może wzajemna obserwacja? Czekam na odpowiedź 🙂

Dodaj komentarz!