Christmas Carrot Cake Recipe – Really Sweet!

Jak idą przygotowania do świąt? 😉 Ciasta i babeczki upieczone? Dla tych, którzy jeszcze nie zaczęli kulinarnych prac przygotowałam przepis na pyszne ciasto, którego skład i smak niezwykle mnie zaskoczył! Nie jestem zwolenniczką warzyw, a co dopiero ciast warzywnych i byłam dość sceptycznie nastawiona do tego deseru dopóki go nie spróbowałam.
Myślę, że to ostatnia notka przed świętami, więc chciałam wam życzyć wesołych świąt! 🙂

POLUB MÓJ BLOG NA FACEBOOKU!


Ciasto marchewkowe jest naprawdę przepyszne, przepis banalnie prosty, a jego główny składnik praktycznie niewyczuwalny! Całość jest niczym mięciutki, cynamonowy piernik z bardzo słodką polewą. Z pewnością będzie niezłym zaskoczeniem przy świątecznym stole dla gości, którzy jeszcze nie mieli okazje spróbować tego ciasta 😉

Do wykonania ciasta potrzebujemy:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki tartej marchwi (na większych „oczkach”)
  • szczypta soli
Do wykonania polewy potrzebujemy:
  • serek topiony śmietanowy Hochland
  • 1 szklanka cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 100g masła
Jak wykonać ciasto:
Jajka mieszamy mikserem z cukrem, powoli dodajemy mąkę, proszę do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Powoli dodajemy olej. 
Dwie szklanki marchwi mieszamy z cynamonem, po czym dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
Jak wykonać polewę:
Roztopić masło i dodać do niego serek topiony, powoli dodawać cukier puder i mieszać. Na koniec dodać cukier waniliowy.
Ciasto piec ok. godzinę w 180 stopniach.
Polewą smarujemy ciasto po ostygnięciu.
Smacznego!
OCZYWIŚCIE WCIĄŻ MOŻECIE BRAĆ UDZIAŁ 
Share

21 thoughts on “Christmas Carrot Cake Recipe – Really Sweet!

Dodaj komentarz!